Aktuell information kring jod

Just nu är det många som hör av sig till oss med frågor om jodtabletter, med anledning av händelserna i Ukraina 

Jodtabletter är ett läkemedel som bara ska tas på uppmaning av Länsstyrelsen. Läs gärna mer på Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) hemsida, och nedan.


Kosttillskott är inte ett alternativ 
Observera att de multivitamintabletter som finns att köpa på apotek ibland innehåller jod, men i en helt annan (mindre) koncentration. Dessa kan alltså inte ersätta ovan nämnda jodtabletter. 

Utdrag från Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida:

”En kärnkraftsolycka kan leda till utsläpp av radioaktiv jod. Jodtabletter mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod. I samband med en olycka är det i området närmast kärnkraftverket som stråldoserna till sköldkörteln riskerar bli som högst. I Sverige finns därför jodtabletter förhandsutdelade till befolkningen i beredskapszonerna runt kärnkraftverken. Ett utsläpp från en kärnkraftsolycka späds ut i atmosfären. Koncentrationen av radioaktiv jod blir då låg på stora avstånd.”  

Vid en eventuell händelse på ett kärnkraftverk i drift i Ukraina med utsläpp av radioaktiv jod är det därför inte motiverat att ta jodtabletter i Sverige. På kärnkraftverket i Tjernobyl finns ingen radioaktiv jod kvar.” 

Observera att de multivitamintabletter som finns att köpa på apotek ibland innehåller jod, men i en helt annan och mindre koncentration. Dessa kan alltså inte ersätta ovan nämnda jodtabletter. 

 

 

 

Vad behöver du idag?

 

 

Kundfavoriter
  
 
Se alla varumärken
 

 

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.