Bekvämt mäta blodtrycket hemma

Tänk på

Innan du mäter blodtrycket hemma, tänk på det här:

  • För att mätningen ska bli så rättvisande som möjligt bör kroppen vara i vila. Sitt bara ner och ta det lugnt i ungefär 5 minuter innan mätningen, det räcker.
  • Röker du eller dricker kaffe bör du vänta minst en halvtimme efter senaste cigaretten eller koppen innan vi mäter.
  • Ta tid på dig. Att känna stress kan påverka resultatet.

Tar du läkemedel mot högt blodtryck? Då kan det vara bekvämt att mäta blodtrycket hemma, som ett komplement till mätningar på vårdcentralen.

Råden kommer från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), en myndighet vars uppgift är att granska aktuell medicinsk forskning. SBU har tittat på den samlade forskningen kring hemblodtrycksmätning och det som forskningen visar är bland annat att det går lika bra att styra och följa upp läkemedelsbehandling av högt blodtryck med blodtrycksmätning som du gör själv hemma som den mätning som görs på mottagningen.

Anledningen är att när du som patient själv kan se och följa vilken effekt läkemedelsbehandlingen har på blodtrycket ger det större förståelse och motivation att fortsätta med behandlingen. Det är också mer bekvämt att mäta blodtrycket hemma och du slipper besöka vårdcentralen för blodtrycksmätning lika ofta.

Forskningen ger däremot inte svar på om hemblodtrycksmätningen faktiskt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och det är heller inte en självklar lösning för alla utan det förutsätter att du känner dig motiverad att mäta på egen hand och inte känner dig oroad av ett ökat eget ansvar. Som en hjälp är personalen på flera av våra apotek utbildade i blodtrycksmätning och kan hjälpa dig att antingen komma igång eller göra mätningarna åt dig.

Viktigt använda godkänd mätare

Godkända blodtrycksmätare för hemmabruk hittar du bland annat hos oss på Apotek Hjärtat. För att vara säker på att resultaten är tillförlitliga är det enligt SBU viktigt att använda en validerad och kalibrerad blodtrycksmätare. Anledningen till detta är att vården ska kunna jämföra dina egna resultat med de som du får på mottagningen vid dina kontrollbesök.

Normalvärdet ofta lägre hemma

Tillsammans med din läkare ska ni komma överens om vilka resultat och mål din blodtrycksbehandling ska ge. Vanligt är att ange ett målvärde för blodtrycket. När man mäter sitt blodtryck på vårdcentralen brukar målvärdet i normala fall ligga under 140/90 mmHg. Men, när du mäter blodtrycket hemma hamnar målvärdet lite lägre, under 135/85 mmHg. Det är den lugna hemmiljön och minskade stressen som gör att värdet hamnar lägre vid hemmätning.

För att komma igång med blodtrycksmätning hemma och sätta lämpliga mål för din blodtrycksbehandling är det därför viktigt att prata med vården först eller fråga på Apotek Hjärtat.

Blodtrycksmätning på Apotek Hjärtat

Känner du dig osäker när det gäller egen blodtrycksmätning eller vill ha hjälpa att komma igång finns möjligheten att mäta blodtrycket hos Apotek Hjärtat. Det kan ofta vara enklare och närmare att besöka ett apotek än att passa vårdcentralens tider. Många av våra apotek erbjuder blodtrycksmätning. Det kostar 60 kronor och kräver ingen tidsbokning. Här kan du läsa mer och se vilka av våra apotek som erbjuder tjänsten:
Blodtrycksmätning på Apotek Hjärtat

Om SBU

SBU är en statlig myndighet som utvärderar hälso- och sjukvårdens metoder. SBU analyserar metodernas nytta, risker och kostnader och jämför vetenskapliga fakta med svensk vårdpraxis. Målet är att ge ett bättre beslutsunderlag för alla som avgör hur vården ska utformas.

www.sbu.se

Läs även

Från Hjärtat

Boka läkemedel

Har du e-recept kan du nu enkelt boka ditt läkemedel på vår webbtjänst Hitta läkemedel.

Dina läkemedel - vår hjärtefråga

Vad vi gör för att öka tillgängligheten till läkemedel och förenkla för dig som kund.

Läkemedelsabonnemang

Vår kostnadsfria abonnemangstjänst gör det enklare för dig som regelbundet tar samma receptläkemedel.

Vård och Omsorg

Här kan du som är Vård- och Omsorgskund beställa läkemedel på rekvisition.

Fråga Hjärtat

0771-405 405

Vår Kundkontakt svarar gärna på alla dina frågor!

Klubb Hjärtat

Bli medlem gratis och få bonus på dina inköp och fina erbjudanden.

Medicininstruktioner

Så här tar du ditt läkemedel

Här kan du se instruktionsfilmer för hur du tar ditt läkemedel på rätt sätt.

Apotek Hjärtat Odenplan, Stockholm

Apotek Hjärtat

Norrtullsgatan 6

Norrtullsgatan 6, Stockholm

Öppet idag: 08:30-20:00

Fler Apotek Hjärtat

Ladda ner vår app

  • Appen för Android
  • Appen för iPhone

Följ Hjärtat

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Flickr
  • Instagram