Sommar och sol Hur fungerar solskyddskräm?

Solkräm fungerar genom att filtrera bort solens skadliga UV-strålar. Filtret kan vara kemiskt, partikulärt eller en kombination av båda. En del medel kan ge hudreaktioner hos dig med känslig hud.

Kemiska filter tränger in i huden och ger krämen en behaglig konsistens, men kan i sällsynta fall ge hudreaktioner hos personer med känslig hud. Ett partikulärt filter lägger sig utanpå huden och ger sällan allergiska reaktioner.

UV-absorberande medel

UV-absorberande medel är det vanligaste och delas upp i olika skyddsfaktorer. De skyddar bäst mot UVB-ljus som sannolikt är den farligaste strålningen. Dessa medel är lätta att använda och varken syns eller känns. Nackdelarna är att de inte skyddar mot UVA-strålning. De kan också orsaka irritation eller allergi i huden. Prova gärna preparatet på underarmen några dagar för att se om du tål just den sorten.

Blockerande solskyddsmedel

De blockerande solskyddsmedlen är ett yttre skydd. Till de säkrare hör de som innehåller till exempel titanoxid som reflekterar tillbaka solljuset. De är dessutom stabila med liten risk för allergier. De är lite obekvämare att sprida ut på huden och kan synas lite som en något vit yta.

Prova dig fram till det medel som fungerar bäst för dig som skydd för solen.

Sola - men gör det med försiktighet. Bild på solande kvinna.

Sola klokt

Solen är härlig och vi behöver den. Men det gäller även att vara klok när du är i solen. Här får du lite enkla tips.

Festivalapoteket - för dig som vill njuta av festivalen

Festivalapoteket
– tips för en roligare festival

Festivalsommaren har redan satt igång. Festivaler är toppen, men förbered dig innan du åker för att undvika vanliga festivalproblem som skavsår, solbränna, myggbett och ringande öron. Kolla in vårt tips på festivalapotek.

Barn njuter av solen - gör det säkert.

Njut av solen

Självklart ska du njuta av sol och värme - men gör det på ett säkert sätt.
Här kan du läsa och få tips om hur du solar klokt och får en skön stund i solen.

Bett och stick

De allra flesta bett och stick är helt ofarliga även om de kliar och kan ge obehag. Men det finns de som du ska se upp med, getingstick och huggormsbett till exempel. Läs här om hur du både skyddar dig och hur du lindrar sveda. Sök alltid kontakt med våden efter huggormsbett och getingstick i andningsvägarna.

Solen och din hälsa

Solrelaterade sjukdomar finns och det finns all anledning för oss att tänka efter lite extra innan vi slänger oss i solstolen flera timmar om dagen under sommaren.

Tänk efter, under resan

När du ska ut och resa på semestern finns det en mängd saker att tänka på. Både mathygien och hur du kan och får resa med läkemedel. Läs våra tips.

Fästingar

Här hittar du information om fästingrelaterade sjukdomar som TBE och Borrelia. Titta närmare på kartan om var TBE-smittan finns.

Appen Solsäker - nu med solposition

Nya funktionen Solposition visar hur solen vandrar på himlen där du befinner dig - timme efter timme. Perfekt när du letar uteservering eller ska köpa bostad. Plus UV-strålning, solplatser och mycket mer. Ladda ner redan idag!

"Osolad hud är snyggt"

– Det enda sättet att komma åt ökningen av hudcancer är att ändra idealet, vår uppfattning om vad som är snyggt, säger Ingrid Synnerstad, docent i hudsjukdomar och överläkare vid Linköpings Universitetssjukhus. Därför tycker hon att blek, "osolad" hud är snyggare än solbrun.

Ung Cancer
– en röst för unga cancerdrabbade

Varje år insjuknar ungefär 40 000 personer i Sverige i någon form av hudcancer och antalet stiger varje år. Även unga människor drabbas och vi vet också att unga vuxna solar mest av alla. Ung Cancer är en ideell organisation som arbetar för att förbättra unga, vuxna, cancerdrabbades livssituation.

Reseapoteket

Resesugen? Vi har plockat ihop några förslag på reseapotek, beroende på vart ditt äventyr tar dig. Läs våra tips inför resan.

Barn och sol

Den mjuka underbara babyhuden behöver skyddas extra noga för solens vassa strålar. Solhatt är en självklarhet precis som solkräm. Läs mer här.

Skydda dig mot solen

Sommaren och solen är härlig, men för mycket av det goda kan bli jobbigt. Läs här om hur du solar klokt.

Från Hjärtat

Boka läkemedel

Har du e-recept kan du nu enkelt boka ditt läkemedel på vår webbtjänst Hitta läkemedel.

Dina läkemedel - vår hjärtefråga

Vad vi gör för att öka tillgängligheten till läkemedel och förenkla för dig som kund.

Läkemedelsabonnemang

Vår kostnadsfria abonnemangstjänst gör det enklare för dig som regelbundet tar samma receptläkemedel.

Vård och Omsorg

Här kan du som är Vård- och Omsorgskund beställa läkemedel på rekvisition.

Fråga Hjärtat

0771-405 405

Vår Kundkontakt svarar gärna på alla dina frågor!

Klubb Hjärtat

Bli medlem gratis och få bonus på dina inköp och fina erbjudanden.

Medicininstruktioner

Så här tar du ditt läkemedel

Här kan du se instruktionsfilmer för hur du tar ditt läkemedel på rätt sätt.

Apotek Hjärtat Odenplan, Stockholm

Apotek Hjärtat

Norrtullsgatan 6

Norrtullsgatan 6, Stockholm

Öppet idag: 08:30-21.00

Fler Apotek Hjärtat

Ladda ner vår app

  • Appen för Android
  • Appen för iPhone

Följ Hjärtat

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Flickr
  • Instagram